Twee partners voor de zonne-installaties
Voor de aanleg van de elektrische installaties en zonnepanelen worden twee partijen bij het project betrokken: Sunprojects uit Amstelveen en Sunconnect Solar uit Dirkshorn.
Hans Lambrechts, Sunprojects: ‘De potentie van dit project is enorm’
Sunprojects uit Amstelveen is een aanjager van duurzaamheid en initiator van nieuwe technologieën en businessmodellen voor zonnestroom. Sunprojects realiseerde al meer dan 400MWp aan zonnestroominstallaties in de Benelux en Duitsland (www.sun-projects.nl) Ook maakt het bedrijf deel uit van diverse verduurzamingsgremia, zoals de Zoncoalitie, het AZ Green Team en Nationaal Consortium Zon op Water. Bijzonder is dat Sunprojects al hun installaties in eigen beheer engineeren en ontwikkelen.
Een voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor deze EFRO-subsidie, was dat er meerdere marktpartijen verantwoordelijk zouden zijn voor de plaatsing en installatie van de zonnepanelen en -stroominstallaties. Sunprojects en Sunconnect Solar bundelden zodoende hun krachten. Binnen die samenwerking was Sunprojects verantwoordelijk voor de installatie van de omvormers en trafo’s en het aanleggen van de bekabeling. Beide bedrijven voeren gezamenlijk het meerjarig onderhoud uit.
Uitdagend
Hans Lambrechts – CEO en oprichter van Sunprojects: ‘’We willen vooroplopen in onze branche en zien het gebruik van geluidsschermen als drager van zonnepanelen als een interessante ontwikkeling. Je gebruikt gemeenschapsterrein om duurzame energie op te wekken en dat levert ook nog eens geld op. Iedereen heeft er baat bij. Dat maakt het Energieleverend Geluidsscherm in Alkmaar tot een leuk, uitdagend en interessant project. Wat het extra bijzonder maakt, is de samenwerking van alle partijen. Dat heeft het project gebracht tot waar het nu staat en waar het gaat komen. We gebruiken technologie die al bestaat, maar het unieke is dat we het samen doen en de schouders er collectief onder zetten. Ook het partnership met Sunconnect Solar loopt boven verwachting goed. Samengevat is de krachtenbundeling het geheim van dit succes in combinatie met een paar goede mensen die voorop hebben gelopen. Daarnaast is het een innovatief project. Dat zit ‘m onder meer in de bevestiging van de panelen aan het scherm en de plaatsen van de omvormers. Het zijn immers lange afstanden die je moet overbruggen en op deze manier is het rendement optimaal.’’
Opschaalbaar
‘’De potentie is enorm. Het is opschaalbaar, want overal waar schermen staan zou je kunnen kiezen voor deze oplossing. De overheid kan dat nog extra kunnen stimuleren door hierop in te spelen in de bouwverordening. Maak die lelijke dingenmet hun betonkleur, vieze glazen ramen of groene uitslag, graffiti, enzovoort, energieleverend en verdien een aanzienlijk deel van je investering terug. Dat is een mooi uitgangspunt en een goed voorbeeld, maar vraagt wel om een collectieve wil. Dus verkondig deze boodschap aan alle gemeenten, provincies en andere belanghebbende partijen in Nederland die er invloed op kunnen hebben. Het is immers geen idee meer. Het bewezen ontwerp ligt klaar en het showmodel staat in Alkmaar.’’
Hans Noels, Sunconnect Solar: ‘Trots dat we met ons bedrijf aan zo’n mooi project mee mogen werken’
Sunconnect Solar uit Oudkarspel is gespecialiseerd in duurzame energiesystemen waaronder zonnepanelen en laadpalen. Sunconnect installeerde in de afgelopen jaren al meer dan 140.000 zonnepanelen op verschillende ondergronden.
In Alkmaar en omgeving is Sunconnect een bekende speler die al vaker projecten heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Zodoende werd het bedrijf in een vroeg stadium aan tafel gevraagd om mee te denken. Dat een regionale partij deel uitmaakte van het consortium, was bovendien een voorwaarde vanuit de subsidieverstrekker.
Directeur Hans Noels: ‘’Laat ik beginnen met te zeggen dat we het geweldig vinden om als bedrijf onderdeel te zijn van zo’n toonaangevend project vlakbij huis. De bewoners krijgen een geluidsscherm en daarmee wordt tevens een enorme verduurzamingsslag gemaakt. Hoe mooi is dat. Het is echt een voorbeeld voor andere gemeenten. Het maakt ons trots. Bovendien hebben we ervaring met dergelijke grote projecten. En het grote voordeel van een projectpartner in de buurt is dat daarmee de logistieke lijnen kort zijn en de vervoersbewegingen beperkt.’’
Samenwerking is meerwaarde
De samenwerking met de andere bouwpartners, Sun Projects, K_Dekker en Krinkels BV is vanaf het begin goed geweest, vindt Hans Noels. “Jazeker. We vullen elkaar goed aan qua kennis en delen onze ervaringen met dergelijke grote projecten. Dat is een meerwaarde. Ik ben van mening dat het verplicht zou moeten zijn om geluidsschermen van zonnepanelen te voorzien. Het zou in ieder geval als optie onderzocht zou moeten worden. Ik denk namelijk dat driekwart van de panelen geschikt is voor zo’n toepassing. Zeker door de komst van de nieuwe generatie zonnepanelen die ook renderen op minder zonnige locaties. Wanneer je als gemeente de inwoners in je stad wil motiveren om te verduurzamen, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Dat gebeurt hier. Voor ons is het meedoen belangrijk, zeker als ik naar de toekomst kijk. In dit soort ontwikkelingen zit veel potentie. Toegegeven, het traject kost tijd, maar daar hebben we graag in geïnvesteerd. Want we weten dat het spin off gaat geven en dan hopen we daar een onderdeel van te zijn.’’
Onze leerroute
Dit pilotproject heeft in alle fases verschillende leerpunten opgeleverd. Hieronder een korte omschrijving van die leerpunten.
Verkenning en voorbereiding
Uitwerken van het idee heeft plaatsgevonden samen met de zonnepartners, later aangevuld met de infrapartner. De bewoners zijn geïnformeerd via de bewonersgroep ‘BBG’ en via brieven. Destijds zijn ongeveer 8 vertegenwoordigers van de BBG regelmatig aan tafel geschoven voor overleg. Uiteindelijk is het voorstel voorgelegd aan het college en aan de raad. De samenwerking zowel met de marktpartijen als met de bewoners ging goed.
Over bewonersparticipatie zijn al veel artikelen geschreven. In dit project was de participatie zeer intensief en werd voldaan aan alle treden van de participatieladder: van informeren naar co-creëren. Het co-creëren heeft dan vooral betrekking op de bewonersavonden die samen zijn voorbereid. Conclusie is: het kost nu eenmaal veel tijd, neem die tijd dan ook. Bewoners hebben goede ideeën, verkenning van deze ideeën is de moeite waard!
Bouwteamfase/ontwerp
In de bouwteamfase zijn de ideeën samen met de aannemers uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp. Het samenwerken in bouwteams kent vele voordelen. Die zijn in dit project goed naar voren gekomen, zoals samen problemen oplossen, snel richting geven bij ontwerpkeuzes en efficiënt de tijd benutten.
Het project was tijdgestuurd, immers het grootste gedeelte van de bouw moet af zijn om de EFRO-subsidie te ontvangen. En ook voor de SDE++-subsidie was een strakke deadline voor het aansluiten van de installatie.
Wat ging goed?
- Gelijkwaardigheid van alle deelnemers
- Strak voorzitterschap bouwteamoverleg
- Goede verslaglegging / notulen
- Separaat ontwerpoverleg
- Bestuurlijk commitment stabiel, verbinding met de subsidieverstrekkers stabiel
- Draagvlak bij omwonenden voor proces
- Minder bomenkap door inbreng KBG (Stichting ANIMO)
- Opwaardering inrichting gebied achter de schermen onderdeel van de plannen
- Compensatieplan samen opgesteld
- Provincie NH en Omgevingsdienst denken mee
- Veel mogelijkheden om expertise in te brengen
- Veel ontwerpvrijheid
Tegenvallers in het bouwteam:
- Veel afstemming met KBG
- Wekelijks overleg was goed, maar aantal deelnemers vraagt aandacht
- Veel administratie rondom de subsidies
- Lastig om overzicht over het geheel te houden (nog een aantal knelpunten na gunning)
- Extra kosten en uitloop door aanpassing ontwerp (om bomen te sparen)
- Prijsstijgingen gedurende de bouwteamfase
Uitvoering
Na de gunning van de uitvoering in juli 2022 is na de bouwvak begonnen met het opstellen van het Uitvoeringsontwerp, de gedetailleerde planning en de constructie. Helaas zijn er verschillende obstakels geweest.
- Sommige kabels en leidingen lagen te dicht op het traject van de schermen. Dat was informatie die niet uit de voorafgaande Klic-melding was op te maken. Als oplossing zijn de schermlijn en de kabels en leidingen deels verlegd.
- De grond was niet op alle plekken stabiel. Uit extra sonderingen kwamen zwakke plekken naar voren. Oplossing was het aanpassen van de constructie: een vleugelconstructie gaf extra stabiliteit bij deze schermgedeeltes.
- Er lag een waterkerende folie onder de grond bij de laatste 90 meter op de Nollenweg. Helaas werd dit pas in een zeer laat stadium bekend. Hiervoor is in een later stadium nog een alternatief ontwerp gemaakt voor een lager scherm dichter bij de huizen.
Mede door deze problemen liep de uitvoering van het scherm meermaals vertraging op. Hierdoor is de geplande datum voor gereedstelling in juli 2023 niet gehaald.