Energieleverend Geluidsscherm combineert functionaliteit met duurzaamheid

Als inwoners en overheid elkaar weten te vinden, samenwerken en openstaan voor elkaars ideeën, dan kunnen daar mooie resultaten uit voortvloeien. In Alkmaar ontstond op die manier het initiatief voor een Energieleverend Geluidsscherm. Rust voor de buurt en groene stroom voor ruim 400 huishoudens.

Versie februari 2025

Geluidsscherm wekt groene stroom op. Dat kan ook in uw gemeente…

Wanneer de bewoners van de wijken Huiswaard-2 en De Horn-Zuid in Alkmaar bij de gemeente aankloppen voor een nieuw en groter geluidsscherm langs de ringweg, is dat om budgettaire redenen een lastig verzoek. Voor zo’n miljoeneninvestering ligt het geld niet zomaar even op de plank. Bovendien is er geen verplichting om zo’n scherm aan te leggen.

Een lumineus idee

Maar dankzij een lumineus idee van een van de bewoners wordt een opening gevonden om dit project wel van de grond te krijgen. Dat idee? Combineer het geluidsscherm met zonnepanelen. Dat kost misschien nu iets meer, maar levert op termijn structureel geld op. Bovendien zorgt zo’n duurzame oplossing voor CO2-reductie en is het daardoor subsidiewaardig. Een deel van de startkosten kan zo worden gedekt.

Bijzonder pilotproject

De gemeente Alkmaar neemt het idee van de bewoners zeer serieus en begint in 2018 met het uitwerken van de plannen. Daarmee is het startschot gegeven voor de realisatie van een bijzonder en uniek pilotproject: het Energieleverend Geluidsscherm.

Snel aan de slag met het Energieleverend Geluidsscherm?

Ga hier naar het stappenplan

Uitvoerende partijen

Logo K Dekker
Logo sunprojects
Logo Krinkels
Logo sunconnect

Dit pilotproject is medegefinancierd door:

Logo Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Noord Holland

Participatie

Er was veel betrokkenheid vanuit de inwonersgroep ‘Bewoners Belangengroep Geluidswal’ en Stichting Animo. De samenwerking met de BBG was van begin af aan zeer intensief, later kwam de stichting Animo erbij. Samen vormen ze onder voorzitterschap van de gemeente de Klankbordgroep EG. Daarnaast is er veel informatie verstrekt aan bewoners: bewonersbijeenkomsten, bewonersbrieven en informatie via de Bouwapp en de websites van de gemeente en Stadswerk072.